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Post by 저탄고지 on Mar 6, 2023 8:49:15 GMT -5
"... 캐나다 브리티시컬럼비아대학교 심장폐혁신센터 율리아 이아탄 박사팀은 영국 바이오뱅크(UK Biobank) 데이터를 활용해 LCHF 식단을 따르는 305명과 표준 식단을 따르는 1200여 명의 건강정보를 비교 분석했다. 분석 결과, LCHF 식단 그룹은 LDL 콜레스테롤과 아포지단백질 B(apolipoprotein B) 수치가 표준식단 그룹보다 높은 것으로 나타났다. 아포지단백질 B는 LDL 콜레스테롤 단백질을 감싸는 단백질로 LDL 콜레스테롤 증가 자체보다 더 정확한 심장질환 예측 인자로 알려졌다. 또 LCHF 식단을 따르는 그룹은 섭취하는 지방 중 해로운 포화지방의 비율이 더 높고 동물성 지방 비중도 33%로 대조군(16%)보다 2배 이상 높았다...." www.donga.com/news/It/article/all/20230306/118193639/2?ref=main이 연구의 한계로 지적된 점은: www.cnn.com/2023/03/05/health/keto-low-carb-high-fat-diets-heart-disease/index.htmlThe researchers said in the release that their study “can only show an association between the diet and an increased risk for major cardiac events, not a causal relationship,” because it was an observational study, but their findings are worth further study, “especially when approximately 1 in 5 Americans report being on a low-carb, keto-like or full keto diet.” Experts say the keto diet isn't sustainable, so why is it so popular? Iatan said the study’s limitations included measurement errors that occur when dietary assessments are self-reported, the study’s small sample size and that most of the participants were British and didn’t include other ethnic groups.
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